SuperRally 2003, resan är målet.

road


28 maj onsdag


På eftermiddagen åker vi från Oscarshamn, Lisa, Rolle å Kjelle. Vägval: De blev E22 söder ut. Nedanför Kalmar valde vi "gamla" vägen med mindre trafik och mera kurvor....
Stannar vid Blomlöfs Rökeri i Brömsebro. Rolle köper en rejäl ål till rabatterat pris av Bosse. De pratas en del hoj och träffar.

När vi kommer fram till Jämjö (de va ju Gökotta hos Jämjö MCC) och klubbkåken är Berit redan där. Vi lägger beslag på ett av rummen på övervåningen i klubbkåken med tanke på att slippa slå upp/ner tälten för natten.

Ålen kommer fram på bordet och Timpa stöttar med Akvavit. Gott ……. Skål. Snart doftar händerna rökt ål och allt man tar i också för den delen. Värmen sprider sig inombords. Ett gott skratt .....

Mera hojar börjar strömma in.

Tipspromenaden var kul med kluriga frågor som : Hur många kuggar är det på Kick-drevet till en (har glömt vad det var för modell och år och det gör det ju ännu svårare). Här blev det en felaktig gissning. Eller, vilken är den bränslesnålaste MC´n (över 70 km på en liter). Visserligen tre alternativ men de är kanske inte de man tänker på när man pratar hoj. Rätt svar var Royal Enfield. Fel igen. Men utslagsfrågan tog nog priset. De var en halvfull burk med hundkäk/pellets och frågan var på hur lång/kort tid en Rottwailer skulle ta på sig innan dessa var slut. Rottwailern var på plats men gav ingen ledtråd. De kunde ju vara allt från 4 sekunder till 15 minuter.

Lite lekar, barhäng, grillat och livemusik garanterar att stämningen stiger.

29 maj torsdag


Vaknade på torsdagen av att Timpa var trött och letade efter sovplats. Dags att stiga upp. Tack "Jämjö" för nattlogin.

Efter frukost anslöt sig Peter. Någon timma senare var vi på väg söder ut i solsken.

Stannade till i Bromölla för att tjena på Bennys kompis Mattias. Här får vi tipset att Schwerin är en vacker stad som ligger utmed vår förmodade resrutt.

Fortsatte sedan ner på småvägar via Österlen till Malmö.

Efter att vi växlat pengar käkade vi på en Kinakrog (helt OK) och övernattade på Vandrarhem men högt och bra staket runt parkeringen.

30 maj fredag


Efter frukost blev det en sväng förbi Bike Line (va det slut eller passade det inte?) och vidare mot bron över sundet.

Berit var knappt kontaktbar i det här läget efter som hon tycker att broar är på tok alldeles för höga och då särskilt Öresundsbron. Men det gick bra.

Väl på den danska sidan gled vi ner på lilla kustvägen och stannade till i Köge.

Nu var det varmt och inte ett moln på himlen. När vi nu satt på torget och glassade la vi märke till att vi var iakttagna av en man som körde runt i en gul Renault skåpbil. Hmmm…… var det oss han var intresserad av eller våra hojar? 0

För att få lite flyt ner valde vi båten Rödby - Puttgarden med tätare turlista. Och det var rätt för vi hade flyt, de rullade på bra.

Nedanför Lybeck valde vi återigen lagom stora vägar för att kunna njuta av att glida fram i naturen. Jättefina hojvägar, ofta med allér som skuggar/svalkar. Det kändes som att köra i gröna tunnlar. Inga nerslitan vägar med potthål här. Men i städer och byar blir det annan vägbeläggning, ofta gatsten.

Dagens mål blev Schwerin. Väl framme letade vi efter ett vandrarhem. Ja leta var rätta ordet. Att det fanns gäster här var konstig efter som det va att tasig genom rena rama labyrinten utan skyltar.

Brudarna övertalade receptionisten att släppa in även de av oss som saknade medlemskort (Chefen var ledig). Men det fanns fördelar också. Frågade man efter öl så vips kom det fram en stor flaska välsmakande öl som kunde köpas till en ringa penning.

Vi åkte in mot centrum och käkade. De är nog en vacker stad, ett slott med både tinnar och torn låg nära centrum ute i en sjö.

Någon hade synpunkter på dörren till "sovrummet" på vandrarhemmet."Men man kan ju undra varför vissa ställen i det forna Östtyskland hade bemödat sig att ha dörrlås eftersom dörrarna var så skeva att man lätt kunnat få in en Sportster i springan". Knappast lönt att låsa med de här jättespringorna. Zzzzz, Zzzzzz….

30 maj lördag


Efter frukost tog vi ett par kort utanför innan vi åkte vidare.

Väg 105 blev det söder ut mot Ludwigslust. Ännu en dag med fina vägar och strålande sol. Stannade vid lunch på ett torg under resan ner och fikade Har glömt var stället hette. Rullade vidare på väg 5 ner mot Potsdam. Vägen går parallellt utmed Autoban mot Berlin. Här letade vi reda på en Camping i utkanten av Potsdam vid Schwielowsee. Vackert och helt OK. Nu fick vi upp tälten för första gången. Men oj va de var litet, Peter.

1 juni söndag


Frukost i det fria. Sen bar det iväg mot Dresden. En ny dag med fina vägar och ännu hetare sol.

Solen stod fortfarande högt på himlen när vi rullade genom Dresden på kullerstensgator. Pu, de var varmt. Som tur va var det söndag och inte mycket trafik inne i stan. Polisen kollade hastigheten och den var OK. Körde ut ur Dresden förbi ett stort vägarbete utan att hittat något ställe att sova på. Vi vände och Rolle körde på intuition rakt till en trevlig Camping. En kall öl, fixade till tälten, å en öl till, slappade lite. De blev en rysligt trevlig kväll på Campingens restaurang.

2 juni måndag


Frukost i det fria. Plockade ihop tälten och packade hojarna. Nu blev det E55 söder ut mot gränsen. Vägen blev efter ett tag smalare och kurvigare. Landskapet blev nu mer kuperat och vi tog oss upp för backarna mot gränsstationen som låg på en platå.

Gränspassagen funkade bra och nu var hojarna i Tjeckien för första gången. Nu blev det utför i långa backar. Lite stökigt med vägarbeten (asfaltering). Va nu då, en flicka vinkar åt oss eller mej. Vill hon att jag ska stanna? Hon är lättklädd. Å där var en till , å tre till. Så är det hela backen ner mot Teplice. Det här är ju inget att skoja om de är ju synd om dom här flickorna (vi åkte ju förbi). Väl nere i Teplice stannar vi och tankar och växlar några ord/tankar om "flickorna i backen". Fortsätter E55, bred och fin mot Prag. Svänger av stora vägen några mil innan Prag för att äta. Vem har sagt att det är billigt att äta i Tjeckien?! De blev nog lite dyrare än vad vi tänkt oss. Förklaringen var nog den att det fanns två menyer med olika prisar och vi fick nog den för turister. Knappast dyrt efter Svenska förhållanden men lite lurad blev man.

Sista biten in till Prag var snart gjord och TrioCamp var lätt och hitta då den låg strax intill E55. Våra bokade stugor/hytter fanns och de blev ett par kalla öl för att återställa vätskebalansen.

3-5 juni


Här bodde vi från måndag till torsdag.

Campingen var liten och trevlig. Några stugor för uthyrning, Tyska husvagnar och några tält. Receptionen var hjälpsam och trevlig. Serveringen drevs av ett annat par som valt fel jobb. Påminde väl lite om forna öst i sin oförmåga att vilja och förstå. Men det gav en del kul episoder och minnen. Sanitetsavdelningen var fräsch och fin.

Härifrån gjorde vi turer in till Prags centrum. I receptionen fanns biljetter för att åka kollektivt. En timmas resande kostade 12 kronor och en dygnsbiljett 70 kronor. Ett par hundra meter till bussen som man åkte en bit var efter man bytte till spårvagn så var man mitt i smeten. Här vandrade vi kring lite lagom planlöst. Åt gott å billigt. Klämde en och annan öl av världsklass som kostade mellan 8 å 30 kronor för en halvliter.

0 0 0 0 Tittade på gamla hus och torg. Gick över Karlsbron. Såg sviterna och spår efter översvämningarna långt upp på husväggarna. Peter köpte "större" tält och jagade med hjälp av skiss "toastol". Letade reda på Klasik Moto (HD-handlare) en bit från centrum vilket gav yrsel och vätskebrist efter långpromenaden i hettan.

Hojkändisar från Jömjö och Karlskrona dök upp på TrioCamp Sist men inte minst kom Håkan med ett par nyvunna stelbenta kompisar från Skövde (Stefan å Stefan). Dom körde från Rostock på morgonen. De var varmt och många mil blev det. Receptionen blev överrumplade när de i sin iver att återställa vätskebalansen tömde kylen på all öl.

5 juni torsdag


Nu var det dags att rulla från Prag till träffen i Ceske Budejovice. De fanns funderingar om vi skulle köra genom Prag eller runt om.

Även denna dag stod solen högt på himlen. Vi valde att köra "runt Prag". Men skit samma de var ju köer och stopp här med så det tog ju lite tid. 35 grader i skuggan ja, men här fanns ingen skugga. Svarta skinnkläder och en frustrerad V-twin mellan benen som också vill ha kylning. Har man sedan som granne i kön ett Cirkusekipage med ett 4-tums avgasrör som pumpar ut svart, svavelhaltig, illaluktande rök då är "tuppjucket" nära. Men sedan var vägarna ner bra. Vi stannade och åt en bit innan vi kom fram till träffen. Väl inne på flygplatsen blev vi lotsade till "våra platser" av Annica (Gotland). Själv fick jag bara upp yttertältet. Fixade inte att hänga upp innertältet i värmen. För att få skugga gick vi sedan till öl-tältet. När det sedan efter midnatt var dags att i hällande regn ta sig tillbaka till tältet kom jag på att de fanns ett innertält att hänga upp i den kolsvarta natten innan kunde knoppa in. De snurrade i skallen efter en och annan öl och svart som natten var det också så det tog sin lilla tid. Mer om träffen kommer???? Å mer bilder finns under knappen "Bilder"

6 juni fredag


Efter en halvseg frukost och lite travande fram och tillbaka bland folk, hojar å tält var det dags att ta en tur på hojen.

Vi åkte söder ut till Cesky Krumlov. Bra väg och en liten fin stad. En hel del gränder och kullersten. Vi hittade en Mexikansk restaurang och åt gott. Iaktog ett par Poliser som utförde någon sorts kontroll av fordon som passerade. Men ingen förstod varför. Ett åskmoln dök upp på himlen så det var dags att åka tillbaka. Vi hann inte så långt innan regnet var ifatt oss. Nåväl vi stannade vid en mack och tog en kopp kaffe (nolltolerans råder i Tjeckien). När det lugnat ner sig lite åkte vi till träffen.

Håkan ska ha en medalj för att han med friskt mod och glatt humör vid ett par tillfällen tog sig an det hav av vatten som sökt sig in i hans tält. Tur va att han sov på en luftmadrass/räddningsflotte som flöt ovanpå havet. Inget gnäll, där inte.

Torkar ur tältet efter en blöt natt

Om träffen:
Stor flygplats.
Mycket sol å öl.
Många hojar, tält å trevliga människor.
Lite skugga (endast i öltältet), toaletter, duschar, aktiviteter och regn (men då i form av skyfall).
Inget varmvatten i duschen. Men vem bryr sej?!


7 juni lördag


Ännu en frukost i öltältet. Inga kommentarer.

Vandrade runt lite bland folk och hojar. De var lite oro i lägren. Man plockade ihop och gav sig i väg medan nya kom och slog upp sina tält. Vid lunch hade även vi drabbats av oro då våra grannar dragit vidare. Vi plockade ihop och delade på oss. Ett par åkte snabba vägen hem medan resten åkte söder ut mot Österrike.
Peter och Kjelle åkte norr ut. Nu var det lördag eftermiddag så biten förbi Prag gick som oljad blixt, nästan ingen trafik. Vi fortsatte i raskt tempo upp mot gränsen till Tyskland. Vi stannade strax innan Teplice för att äta nå´gott.

Vi satt nu högt intill vägen med utsikt över en dalgång. Vägen (E55) är smal och norrut är det en låg nerförbacke, ett par hundra meter. Här blir vi vittne till ett stycke Tjeckisk trafikkultur. Från en sidoväg som sluttar mot huvudvägen kommer en bil rullande. Bromsar in lite och svänger med god fart ut på huvudvägen och nerför backen. Vi noterar att han inte gör några försök att starta motorn utan fortsätter att rulla nerför backen.

Strax efter kommer en bil från en annan sidoväg rullande utan att motorn är i gång. Men denna gång baklänges! Vi slutar äta och tittar på varandra och tänker samma tanke "men vad gör han". I hyfsad fart rullar han baklänges ut på huvudvägen utan att se om det kommer något fordon. Uppför backen en liten bit innan farten är slut. Nu fortsätter han och rullar framåt i riktning ner för backen.

De förare vi såg var lokala förmågor som skulle spara några centiliter bensin med sitt eget och andras liv som insats. De gick ju bra. De var ju skönt för oss att slippa sitta på första parkett och bli vittne till en olycka.

Hörde Jonny och Börje (Vimmerby/Hultsfred) berättade om ett tillbud norr om Prag när dom var på väg ner. En bil kommer bakifrån i hög fart och svänger in mellan hojarna, bromsar och tappar kontrollen och kör av vägen.

Det här bekräftade vad vi läst och hört, att Tjeckerna är bland de sämsta trafikanterna i Europa.

Nåväl, vi fortsätter förbi Teplice och upp förbi "flickornas backe" mot gränskontrollen. Det räcker med pass denna gången också. Kör upp mot Dresden, eller ska man säga nerför.

Vi väljer att stanna för natten vid ett Gesthouse någon kilometer innan Dresden. Det känns rätt att stanna nu. Alternativet att fortsätta genom Dresden och till en väntande autoban, de får vänta till i morgon när man är utvilad.

Mörkt, svalt, härligt öl å vad det nu va vi åt. Skönt att få duscha och sova i en riktig säng.

8 juni söndag


Pigga och utvilade och med frukost i magen gled vi genom ett dåsigt Dresden. Nu väntade autoban.

Efter en timma var det dags att tanka och dricka vatten (runt 35 grader i skuggan). Svängde av. Oj va mycket bilar det blev. Polisen viftade att vi skulle följa strömmen och svänga höger men macken låg rakt fran. På en stor skylt fanns förklaringen "Speedway"/motortävling i dag. Så de var fler än vi som var tidigt ute. Vi fick bryta kön och vända tillbaka till macken för att tanka.

Strax innan Berlin skulle vi göra en kringgående rörelse men missade avfarten "Frankfurt" för dit skulle vi inte. Körde en liten bit till och köpte en karta på en mack. De fanns ett Frankfurt här också, mot Polska gränsen. De kan ju undrlätta om man har en karta. Vände tillbaka för att slippa köra genom Berlin.

Sträckan upp till Rostock var grym. När man körde kändes som att ha en kupévärmare blåsande varmluft i ansiktet, på högsta effekt. De spelade liksom ingen roll hur fort man körde.

Svängde av åt väster några mil innan Rostock för att hitta nattlogi. När vi väl hittat ett Gesthouse så kom det ett sms som berättade att färjan i morgon var inställd på grund av dåligt väder.

Vi åkte till terminalen i Rostock och bokade om till nattfärjan som är större. Dom bjöd på en fin hytt med ett par kojer till natten.

Nu var det åska på gång så vi slappade på terminalen och åt i väntan på överfart. De regnade och åskade timmarna fram till avfart. På båten blev det en öl och sedan väntade kojen.

9 juni måndag


05:30 rullade vi av i Trelleborg. Medvinden över havet gjorde att vi sparat en 1/2-timma på överfarten. Blåsigt och byigt med regnmoln på himlen gav ingen munter start på dagen. Men i höjd med Lund fick vi vinden i ryggen och solen sken igenom. När solen bröt igenom tänkte jag; så kostigt de kan bli. Här åker jag hoj en stormig morgon, på väg hem med alla upplevelser från SR2003. Passerar några hundra meter från en "flamma" jag haft i Lund. Undrar vad hon gör nu? ........Sover förmodar jag! Att ja valde hojen ångrar jag inte ett ögonblick ;-)

Nu är det en transportsträcka hem. De märks på farten och de korta stoppen. I Mönsterås skiljs vi när Peter svänger av. Några mil kvar, inget händer som är värt att notera.


Vi avslutar med Peters ord, saxat ur gästboken:

"Resans mål, besöket på SuperRallyt, blev omtumlande. Mycket folk, många hojar och breda styren, soligt, varmt, svettigt och köer till allt. Mycket öl och halvtaskig mat, långt till toaletter och spöregn några gånger, men sånt får man ta. Nej, det bästa var nog ändå resan, med alla dess äventyr och upplevelser".


Ha det gott till nästa resa/träff, då syns vi!