road

Välkommen ner i urberget med FORTYFIVE MC

Den 5 juni, klocken 13:00 välkommnar Fortyfive MC och H-DCS distrikt E, Harley-åkare att "gå under jorden".

Nu har du möjlighet att hänga med nästan 500 meter ner i svenskt urberg till SKB´s Äspölaboratorie som ligger ca: 3 mil norr om Oskarshamn.

På kvällen grillar vi i "stan". I samband med detta finns möjlighet till övernattning eller att slå upp tältet. Föranmälan krävs för besöket under jorden. Senast 22 maj.
Enklast gör du detta genom att ringa Rolle och Lisa tele: 0491-174 89, eller via mail till: fortyfivemc@sverige.nu

Denna sida kommer att uppdateras när mer information är tillgänlig.

Du som kommer söder i från (E66) och från väster (väg 23):

11:30 Vi samlas i Oskarshamn, på Brädholmen och åker gemensamt till Äspö. Brädholmen ligger i hamnen utmed Skeppsbroleden (genomfartsleden).

Du som kommer norr i från (E66):

Drygt 3 mil söder om Västervik svänger du vänster mot Misterhult. Kör genom Misterhult för att en bit senare svänga vänster mot Figeholm. Nästa trevägskosning svänger du höger. Efter en liten bit svänger du till vänster mot Äspö-laboratoriet.


Fakta om Äspölaboratoriet

Den unika anläggningen började byggas 1990 och stod klar 1995. Ovan jord finns en forskarby och en hiss/ hisschakt ner till laboratoriet . Äspölaboratoriet består av en 3600 meter lång tunnel i två spiralvarv, från ovan jord och som går ner till ett djup av 460 meter. I tunneln utförs en rad experiment i sammarbete med svensk och internationell expertis. Avtal finns med organisationer inom EU samt med Japan, Schweiz, Kanada och USA. Man utvecklar metoder för att undersöka berggrunden, metoder för hur ett djupförvar kan ske samt testar maskiner och teknik.

Ovan mark Sprängskiss


Länk till SKB och Äspölaboratoriet